Gulvvarme gir en behagelig oppvarming av huset, og du er fleksibel ved valg av energikilde.
Dagens avanserte teknologi innen vannbåren varme gjør at du enkelt kan bytte fra den ene energikilden til den andre. Jo mer du investerer i ditt vannbårne anlegg, jo flere energivalg har du. Du kan til enhver tid velge det rimeligste alternativet av strøm, gass, pellets eller olje. Går prisen opp, velger du en annen energikilde. Derfor, tenk langsiktig når du skal bygge nytt eller foreta en større rehabilitering.
Det er ingen tvil om at vannbåren varme er fremtidens varmeløsning også i Norge. I våre naboland er allerede denne løsningen svært utbredt. Lange og kalde vintre gjør at vi nordmenn tilbringer mye av året innendørs. Da er vi vel også lengst fremme i å ta i bruk moderne oppvarmings løsninger for å oppnå best mulig innekomfort? Merkelig nok er svaret nei. Vi er faktisk blant de dårligste i ”klassen.”
Fremdeles velger de fleste elektriske panelovner, en løsning som ikke gir det beste inneklimaet. I andre europeiske land er de kommet lenger enn oss når det gjelder å ta i bruk moderne boligvarmeløsninger som gir høy komfort. Der har det i mange år blitt installert vannbåren varme i de fleste nye boliger.
Endelig begynner også vi å få øynene opp for andre måter å varme opp boligene våre på. Vannbåren varme gir bedre luft - mindre brent eller virvlende støv. Bruk av elektriske panelovner til oppvarming gir ofte svidd støv som virvles opp. Dette gjør at luften virker tørr og litt ubehagelig. Spesielt for astmatikere og allergikere kan dette være et problem. Norges astma- og allergiforbund fraråder å bruke elektriske varmeovner med glødende varmetråder, vifteovner eller åpne panelovner. Med vannbåren varme (radiatorer/gulvvarme) oppnår du imidlertid både bedre og behageligere inneklima.
Gulvvarme sikrer en meget behagelig og effektiv oppvarming. Du oppnår en ideell varmekomfort fordi gulvvarme gir direkte varme gjennom føttene og fordi den fordeles jevnt i rommet. Dermed kan innetemperaturen holdes 2-3 grader under det som må til for å få tilsvarende varmeeffekt med elektriske panelovner eller radiatorer. Temperaturen i hodehøyde blir lavere. Dette gir ikke bare økt velvære, men bidrar til bedre konsentrasjon og arbeidsevne.
På markedet finnes det gulvvarmesystemer som kan kombineres med radiatorer, f.eks. på soverom. I nye hus er en mye brukt løsning å installere vannbåren gulvvarme i første etasje og på badet i annen etasje, og radiatorer i enkeltrom i annen etasje. På den måten kan man enkelt justere varmen i de rommene hvor man ønsker kjølige gulv og lavere temperatur enn i resten av huset.
Vannbåren gulvvarme kan brukes i alle typer gulvkonstruksjoner. Rørene kan monteres i tre-, plate- og steingulv og gulvbjelkelag. Det brukes enten oksygentette plastrør eller kobberrør med plastbelegg.
Det finnes i dag også enkle systemer som kan kombineres med radiator. All installasjon av vannbåren varme må byggeanmeldes til kommunen.
Dette gjøres normalt av rørleggeren. Byggeforskriftene krever også at en fagperson står ansvarlig for installasjonen og godkjenner anlegget før det tas i bruk. Det er mulig å gjøre deler av installasjonsjobben selv, bare den godkjennes av en fagmann.
Utekompansert shuntautomatikk tilkoblet EL-kjele
Danfoss P30 ECL Comfort 200. For mer info, ta en kikk på denne brosjyren.
Denne justerer turvanns temperatur ut på anlegget etter utetemperaturen automatisk iht varmekurve. (Den erstatter det hvite shunventil rattet 1-6). Du vil merke at anlegget vil regulere seg raskere ved høye tempraturvariasjoner og du vil merke en besparelse på strømforbruket
Håndkletørker til bad
Alltid tørre og varme håndklær, vanter, klær m.m. Tilkobling til varmtvannsirkulasjon gir varme til og med på sommertid. Tilkobling utføres av fagmann.
Snøsmelting av gårdsplass, trapp og terrasse
Meltaway snøsmeltesystem benyttes for det meste til snøsmelting på gater og arealer der normal snørydding er vanskelig å gjennomføre. Systemet benyttes også som grunnvarme i store bygg. Meltaway er et lavtemperatursystem som gjør det godt tilpasset til dagens ulike energikrav. Wirsbo leverer et komplett system dimensjonert for hvert enkelt behov.
Det er viktig å merke seg at slike anlegg krever en høy effekt ca 150- 250 w pr/m2, den legges i en egen kurs som er fylt med frostvæske og som kobles til varmesentralen med en varmeveksler. Det er derfor viktig å planlegge dette så tidlig i byggefasen som mulig, slik at anlegget kan dimensjoneres for dette. Slike anlegg er ofte brukt til å tine is i bratte bakker, inngangsparti, rundt basseng, gangveier etc. Ønsker du leggeanvisning og brosjyrer eller mere info trykk her.
Viftekonvektor for kjøling og varme
Ved å benytte viftekonvektorer som en del av din løsning for oppvarming, har du også muligheten til på en enkel måte å få air-condition i huset! Som en tilleggsløsning i eksisterende hus der vannbåret distribusjonssystem trenger utvidelse, kan viftekonvektorer bety et prisgunstig alternativ. Eksisterende radiatorer i stue kan byttes ut med en slik, de er opptil 5 ganger så effektive. Har du montert varmepumpe kan denne tilkobles "brainledningen til borehullet", da vil du nesten gratis kjøling om sommeren. Du kan få inntil 3KW kjøling, med kun å tilføre 50 w til sirkulasjonspumpen. Genialt!!
Viftekonvektorer leveres i mange forskjellige design og størrelser med ytelse fra 2 kW til 15 kW. Egner seg ypperlig for lavtemperatur oppvarming.
Trådløs termostat (Wirsbo Genius) - den lette innstillingen
Like lett som å skru på takbelysningen er det å regulere gulvvarmen.
Du kan velge temperatur i hvert enkelt rom, øke komforten samtidig som du sparer energi og penger. I vårt klima er et varmt og deilig gulv innendørs en velsignelse for trivsel og helse.
Ta av deg skoene og nyt. Den lette innstillingen for den rette innstillingen til livet. Les mer om den her.
Tilkoble utendørs basseng til varmepumpe/El-kjel
Det er mulig å montere en egen varmeveksler i teknisk rom. El-kassett som følger med bassenget kan utgå. Dette vil være et driftsikkert anlegg og mer energisparende.
Montere varmepumpe væske/vann og luft/vann
Har du et vannbårent system i huset er væske/vann varmepumper er et godt alternativ. Les mer om det her.
Montere gasskjel og nedgravd gasstank
Gass er en effektiv energikilde. Sammenlignet med en oljekjel, har gasskjelen høy virkningsgrad. Ler mer om det her.
Radiator er fortsatt aktuelt
I rom som soverom i 2. etasje eller lekrom hvor det kan være vanskelig å legge gulvvarme, kan radiatorer være en god løsning. Les mer om radiatorer her.
Endel eldre boliger har også et vannbåren energisystem, med radiatorer, gjerne med en oljefyr som energikilde. Dersom oljefyren er moden for utskifting, kan det lønne seg å vurdere energisentraler som bruker energikilder som er billigere og mer miljøvennlige.
Felles varmesentral for flere hus
Det kan være aktuelt på gårdstun der det er flere hus samla som ønsker en felles varmesentral, eller om man vil plassere teknisk rom f.eks i garasjen. Disse rørene er godt isolerte og reduserer varmetapet bra. Man skal være obs! på avstanden og det totale energiforbruket, disse rørene har en forholdsvis høy kostnad pr.meter (250-500,- kr pr.m).
Copyright © 2004 Rognstad VVS. All rights reserved.