Drift av varmepumpe luft/luft og luft/vann

Her får du noen vedlikeholdstips for deg som har varmepumpe. Tipsene er spesielt nyttige i den kalde årstiden.

1. De fleste Luft til luft varmepumper som er bygget for Nordisk klima yter optimalt mellom ca +2C° og -7C°utetemperatur. Normalen, eller snittemeperaturen om vinteren for hele Norge ligger innenfor dette område, og det gir varmepumpen den beste driftsøkonomien av alle varmekilder. Men ved kuldetopper ned mot -15, -20 grader og kaldere, så avtar også den avgitte effekten fra varmepumpen slik at man trenger normalt en eller annen form for tilleggsfyring slike dager.

2. Det vil vanlig ikke hjelpe noe, men snarere gjøre oppgaven enda verre for varmepumpen hvis man skrur opp settemperaturen fra la oss si 21 til 25 C° inne. Når det er så lave temperaturer ute som kanskje -20 C° så leverer pumpen rett og slett noe mindre effekt og det hjelper ikke å skru opp varmen.

3. Når det er veldig kaldt ute, så anbefaler vi også generelt å la viften på innedelen stå på et av de 2 høyeste trinnene.

4. Det er også viktig å holde varmepumpens utedel så isfri som mulig for å få maks effekt ut av den. Alle luft/luft varmepumper får rim på utedelen! Det er rett og slett luftfuktighet eller nedbør som fryser fast i radiatoren som er mange minusgrader kaldere enn uteluften. For at pumpen skal fungere så må den avrime seg med jevne mellomrom, som gjøres automatisk gjennom at den snur prosessen et øyeblikk for å varme opp radiatoren. Den is som da renner av i vann form, kan fryse fast i bunnen av Varmepumpen og skape problemer. Derfor må det være montert en varmekabel i bunnpannen.

5. Ev nedbør i form av regn eller snø, fryser også til is på varmepumpens radiator. Slik fastfrossen nedbør må også avrimes med hjelp av energi fra boligen din, og senker derfor energieffektiviteten til varmepumpen. Derfor kan det være meget lurt at montere et eller annet tak over utedelen, eller et så kallet overbygg slik som på bildet under. Et overbygg gir ekstremt mye mindre sannsynlighet for isproblemer og normalt sett enda mer besparelse i strøm. Vi har ofte sett en reduksjon i strømforbruket på ca 1.000kWh/år bare grunnet et overbygg. (Et overbygg må være konstruert slik at det ikke hindrer luftens gjennomstrømning.)

6. Hvis du skulle være så uheldig å få store mengder med is på din utedel, så må den avises manuelt. (Store mengder is skyldes ofte at pumpen sitter værutsatt til, og ikke har for eks varmekabel eller overbygg.) Isen kan du få vekk med forsiktig bruk av varmt vann. På noen maskiner så er det også mulig å sette pumpen i Air Condition drift, som også betyr at man varmer opp utedelen og dermed får en forsert avriming.

7. Det er selvfølgelig også viktig å få vekk snø rundt varmepumpen, hvis det skulle komme mye rundt den. Snøen bremser luftsirkulasjonen og kan i verste fall gi en ”kuldegrop” som senker effektiviteten på pumpen markant.